Във Виетнам има огромен недостиг на жени и това е сериозен проблем.

...
Във Виетнам има огромен недостиг на жени и това е сериозен проблем.
Коментари Харесай

Във Виетнам има огромен недостиг на жени

Във Виетнам има голям дефицит на жени и това е сериозен проблем. Само преди няколко години майките се притесняваха най-много за това, че дъщерята в средата на 20-те си години още не е омъжена. Но в този момент обстановката е напълно друга и майките се тревожат повече за синовете си. Дали е задоволително просветен? Печели ли добре? Знае ли по какъв начин да се държи? Ако отговорът е не, възможностите му да си откри жена спадат.

Във Виетнам във възрастовата група от 0 до 19 години момчетата са с 1,2 милиона повече от девойките, сочи национално изследване от 2019 година.

По подобен начин стоят нещата единствено в Китай и Индия. Обществените последици са трагични за мъжете, които не могат да си намерят дами, само че най-много за дамите, които като " търсена стока " са изложени на мощен напън.

Момчетата са желани

Фактът, че днес във Виетнам има повече момчета, в сравнение с девойки, се дължи на разнообразни прични. Проучване, наречено " Разпределението на половете във Виетнам " посочва три.

Неравновесието се дължи преди всичко на публичните желания към момчетата. Традиционно дъщерите се ценят по-малко. Доминиращото във Виетнам конфуцианство постанова строго разделяне на половите функции и подчинява дамата на мъжа. Със сключването на брак дамите стават част от фамилията на мъжа и родителите ги " губят ". А тъй като възрастните хора не могат да разчитат на страната за поддръжка на старини, родителите чакат синовете им да се грижат за тях.

Ултразвук и най-вече две деца

На второ място роля играе необятното разпространяване на контролните прегледи по време на бременността като да вземем за пример с ултразвук, които разрешават да се откри полът на бебето. През 2003 година държавното управление забрани този тип прегледи, само че през днешния ден 83 % от бременните са наясно с пола на детето си преди раждането, сочат изследвания на Организация на обединените нации.

Роля играе и политиката за понижаване на растежа на популацията. През 1988 година бе взето държавно решение за не повече от две деца в семейство. То не се съблюдава прецизно, само че защото всяко семейство държи да има наследник, при втората или третата бременност женският зародиш постоянно се помята.

Последствията за дамите са еднопосочни, показва пред Дъждовни води директорката на Института за проучване на общественото развиване в Ханой Куат Ту Хонг. " Виетнамските дами са изложени на големия напън да родят наследник. Ако това не стане, брачният партньор и фамилията евентуално ще стартират да се отнасят към тях зле, изключително в селските региони ".

Търговия с хора и неустойчивост

Противно на упованията, публичните последици от неналичието на жени не водят до възстановяване на тяхната позиция в обществото, а до изостряне на конкуренцията. Жените все по-често стават жертва на насилствени женитби и други форми на принуждение, се отбелязва във към този момент упоменатото изследване за половото неравновесие във Виетнам. Към това се прибавят растежът на проституцията и другите форми на полова употреба. Същевременно пораства рискът от публични безредици, защото броят на неудовлетворените в обществен и в полов проект мъже се усилва.

Тези резултати следва да се задълбочат, защото неравновесието ще нараства, в случай че държавното управление не успее да противодейства. Относителният превес на младите мъже сред 20 и 39 години, който в този момент е 3,5 %, ще се усили до 10 % през 2059 година, гласят прогнозите на Организация на обединените нации. Респективно всеки десети мъж на възраст за женене няма да може да си откри брачна половинка - чисто математически.

Силни закони, слаба обществена страна

За да се понижи половото неравновесие, е нужен цялостен пакет от ограничения, тъй като става дума за смяна на една просвета, която е открита от епохи, споделя Куат Ту Хонг. Има потребност от закони, култура и по-силна обществена страна.

През 2006 година Народното събрание във Виетнам одобри закон за равнопоставеност на половете, през 2013 забраната за дискриминация по сексуален симптом даже получи парламентарен темперамент. В момента се осъществя държавна тактика за поощряване на половото тъждество и Куат Ту Хонг е уверена: " Правителството във Виетнам има мощна политическа воля да насърчи равенството сред половете ". Но експертката счита също по този начин, че културата и традициите към момента са прекомерно мощни.

Тя акцентира пред Дъждовни води, че има потребност от промени и на материално равнище. " Докато не подобрим обществената система, няма по какъв начин да се стигне до огромни промени. " Децата би трябвало да бъдат освободени от материалната отговорност за своите родители. А това може да се случи, в случай че да вземем за пример всички виетнамци бъдат интегрирани в пенсионната система. В момента тя обгръща единствено една трета от популацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР